2013. március 16., szombat

Könyvek, könyvek, könyvek

Sokszor hallom a szülők szájából a panaszt, hogy nem olvasnak a gyerekek. A mai gyerekek mást és máshogy olvasnak, mint annak idején mi, és van egy csomó sajnos, aki valóban semmit sem olvas. 
Kérdés az, hogy vajon a semmit nem olvasó gyereknek olvastak-e valaha a szülei napi rendszerességgel, illetve látja-e a gyerek a szüleit napi rendszerességgel olvasni.

Nekem erről csak a saját családomban van tapasztalatom. Olvasunk, a gyerekek is olvasnak, megállás nélkül. A család apraja pedig velünk olvastat, rabszolgatartásban, mert mindig kell a következő mese, soha nem elég :) Nincs kétségem, hogy belőlük is olvasó emberek lesznek hamarosan.

Ahogy a Harry Potter őrület megmutatta 10 évvel ezelőtt, hogy a gyerekek olvasnak, csak éppen nekik való könyveket kellene a kezükbe adni. Sajnos a kötelezőktől "kivannak", mert egy árva mukkot nem értenek belőlük. 
Azért látom, hogy egyre több magyar tanár visz be a tananyagba mai modern, kortárs regényt, és ezzel szeretteti meg az olvasást a gyerekekkel. 

Gondoltam - mivel a facebookon az ismerőseim mindig szeretettel fogadták - , itt is közzéteszek néhány könyvajánlatot. Ezek a könyvek már nálunk kiállták a próbát, én is elkunyiztam őket a gyerekektől. Van, hogy alig győzöm kivárni, míg - az amúgy gyorsolvasó- fiókám kiolvassa őket.

(Szolgálati közlemény: a legjobb könyveket mindig tőled kapjuk, Titi! Soha el nem múló köszönet, a továbbiakban is számítunk rád :)

Maiak, modernek, de még sem a kommersz - a tévésorozatok világára hajazó alkotások. Szívből ajánlom annak, aki olvas, azért; aki pedig még nem, annak azért.

Utóbbi esetben érdemes elolvasni ezeket a könyveket, lelkesedésünket nem leplezve beszélni róla, majd "véletlenül" a konyhaasztalon felejteni őket.

A könyvekről csak a saját benyomásaimat írom le, hiszen a könyvesboltok oldalain olvasható a tartalom, illetve számos nagyszerű blog van, ahol részletes recenziókat lehet olvasni a könyvekről. Magam nem törekszem a babérjaikra, inkább szubjektív ajánló szeretne lenni a bejegyzés.

Jó mulatást!

Ezen túl jöjjenek hát a könyves bejegyzések ezzel a "logóval":





  1. Az első ajánlat a legfrissebb élményem legyen! Egy előző bejegyzésemben már láthattátok a borítóját, akkor kezdtem épp olvasni.  Varázslatos könyv, hihetetlen fantáziával megáldott írónő tollából:



Mindjárt elsőnek nem szép tőlem, hogy nem egy egyszerű olvasmányt ajánlok. Ez a könyv inkább a nagyobbaknak szól, illetve a rutinosabb olvasóknak. Viszont lehet amolyan családi olvasmány, hiszen a szülőknek sem lesz unalmas. Engem teljesen elvarázsolt. Minden lapja meglepetés, és egészen a végéig tud még váratlan eseményt hozni, újat mutatni. A végén kicsit elsietett a megoldás, de ez nem von le az értékéből mert az utóhang szerű befejezés ismét zseniális.

12-13 éves kortól mindenkinek, gyereknek, felnőttnek egyaránt élmény!


2. Legyen akkor itt egy könyv, ami rövidebb, egyszerűbb nyelvezetű, de hasonlóképpen izgalmas, misztikus:


 Vékony kis könyv, de nagy igazságok bújtak el benne. Titokzatos, kicsit félelmetes, fantáziadús, mégis nagyon mai. Tudom, hogy film is készült belőle, nem láttam, valószínűleg nem is fogom, így csak a könyvről nyilatkozhatok: érdemes elolvasni.

Ezt már kisebbek, 10 év körüli gyerekek is értik. Én a suliban felolvasom a harmadikos és negyedikes gyerekeknek, alig várják mindig a folytatást. (Rosszul olvasnak, tehát felolvasom, így is lehet olvasót nevelni, hiszen a könyv számára is élmény - én csak a közvetítő közeg vagyok...)

Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése