2013. március 20., szerda

Könyvek, könyvek, könyvek 2.

Jöjjenek sorban a könyvek, amiket az utóbbi időben olvastunk és szívesen látnánk a Ti gyermekeitek kezében is!












Ma két skandínáv író tollából származó kötetet ajánlok és mindjárt az elején leszögezem, hogy egyik sem könnyű olvasmány és valószínűleg olvasóit is megosztja.

Mindkét kötetet inkább nagyobbaknak szánom, Minou szigetét 12-13 éves kortól, de a Semmi című könyvet inkább 8.osztálytól fölfelé.


Mette Jakobsen dán származású könyve nagyon különleges hangulatú. Engem nagyon magával ragadott, elvarázsolt. Van benne filozófiai eszmefuttatás, halott fiú, magányos kislány, világítótorony, néhány ember által lakott "istenhátamögötti" sziget. A látszólagos eseménytelenség mögött szenvedélyek, indulatok, érzelmek. Sok minden az életről, a halálról és az elfogadásról, megértésről. Nagyon szép könyv.




A másik mai ajánlat:




Janne Teller könyve rendkívül provokatív, nagyon fontos kérdéseket feszeget, melyről érdemes a kamaszokkal beszélgetni. Van-e értelmet bármit is tenni az életben? Mi az a dolog, aminek tényleg van értelme, értéke? Egy kamasz fiú provokálja társait ezekkel a kérdésekkel, akik válaszul elkezdik összehordani a fontos dolgok halmát. Egyre fontosabb, számukra egyre értékesebb dolgok kerülnek a halomra. Addig emelik a tétet, míg a játék már nem játék többé.

Nagyon elgondolkodtató könyv, nehéz olvasmány a felnőttnek is. Mégis úgy gondolom, van értelme elolvastatni a gyerekekkel, és még több értelme van beszélgetni velük róla. Ettől az évadtól kezdve a bábszínházi feldolgozása a Kolibriben látható, kamasz gyerekeknek, fiataloknak. Lesz miről vitatkozni, ha elolvassátok!

folyt. köv:)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése