2013. március 31., vasárnap

Könyvajánló 3.

Megint eszembe jutott néhány könyv, amit szívesen ajánlok mind a szülőknek,mind a gyerekeknek.

Az első egy külalakjában is gyönyörű könyv. Grafika és szöveg együtt szövik a történetet, a képek is mesélnek,általuk is alakul a történet. Sőt, a képek adják az igazi értéket a könyvnek, teszik varázslatossá a történetet. Film is készült belőle, én nem láttam, maradok az olvasásnál:)

Címe: A leleményes Hugo Cabret 
Egy kisfiú kalandos és viszontagságos története egy különleges szerkezettel a párizsi vasútállomás rejtett zugaiban.

10 éves kor körül bátran ajánlanám, azoknak is, akik megijednek a vastag könyvektől. Ha meglátják mennyi kép van benne, rájönnek, hogy a könyv töredékét kell csak elolvasni. Nehezen olvasó fiataloknál ez lehet a mézesmadzag.




A másik könyv már nagyobbaknak szól, 13-14 éves kor körül adnám a kezükbe. Tipikusan kamasz könyv- van benne szerelem, lázadás az iskola ellen, romantika, haverok, ökörködés. Mégis ott van benne a komolyabb tartalom is - szembesülés a betegséggel, a halállal. Mellékszereplőként ott egy meghatározó személy: az Álmodozó névre keresztelt irodalomtanár, aki nem a tananyagot, hanem az életet tanítja. A könyv írója egy fiatal középiskolai tanár, Alessandro d'Avenia, aki fantasztikus érzékenységgel tud egy hullámhosszon gondolkodni tanítványaival. Született pedagógus, pszichológiai érzékkel megáldva. Nagy rajongója vagyok az írásainak, követem a blogbejegyzéseit, lesem a youtube-on a videóit, így nyugodtan lehet engem elfogultsággal vádolni:)
Sajnos magyarul csak ez a könyve elérhető, de szívesen ajánlom kamaszokkal együtt élő szülőknek és pedagógusoknak, sokat okulhatunk belőle!

A könyv címe: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Épp a jövő héten mutatják be Olaszországban a belőle készült filmet, ha elér hozzánk, olyan sikere lehet a fiatalok körében, mint annak idején a Házibulinak volt - ha van még, aki emlékezhet rá. :)


Jó olvasást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése