2012. szeptember 2., vasárnap

Nyolc nagyszerű mód a gyerek kíváncsiságának felkeltésére


Forrás: Da Vinci Learning

A következő részt a Da Vinci Learning programjából teszem közzé, mert szerintem remek ötleteket kapunk belőle arra, hogyan ösztönözzük a gyerekeinket a felfedezésre, a kreatív ötleteik kibontására. Örülök, hogy ráakadtam!
Azt a fajta szemléletet közvetíti, ami szerintem a legfontosabb a gyereknevelésben: figyeljük meg a gyerekeket és tanuljunk tőlük.  Amíg óvodások, addig szinte percenként meglepnek bennünket azzal, milyen egyedien és kreatívan látják a világot, milyen más az észjárásuk. Az iskolában aztán hamar betagozódnak, és ettől kezdve már a mi felelősségünk, hogyan tartsuk életben egyre csökkenő érdeklődésüket a világ jelenségei iránt (különösen, ha azok inkább a tudományok, mint a technika világából valók). 
A lista tetszés szerint a végtelenségig bővíthető, csak saját elkorcsosult kreativitásunk szabhat neki határt :)
"Eredendően kíváncsiak vagyunk. Kisbaba korunkban a kíváncsiság ösztökél mászásra, és a kíváncsiság motiválja a nagy kutatókat és inspirálja a nagy felfedezőket is. Ha arra ösztönzöd a gyermeked, hogy legyen kíváncsi, azzal javítod önbecsülését, és segítesz neki személyiségének kialakulásában. Íme, néhány módszer, amivel felkeltheted a gyerek természetes kíváncsiságát.
1. Próbálj ki új ízeket: nem ehetsz egész életedben csak vaníliafagylaltot. Legyen az zeneszerszám, egy új sport vagy cseresznye-karamell-sárgarépa fagylalt, bátorítsd a gyereket, hogy próbáljon ki új dolgokat.
2. Szerezz be egy búvárpipát: amikor a gyermeked készen áll arra, hogy a mélyvízbe ugorjon, támogasd őt. Ha megtanulja, hogy egy témának hogyan tud valóban utánajárni, igazi sikerélményt adhatsz gyermekednek.
3. Ugorj bele: az aggodalom és az izgalom ugyanannak az érmének két oldala. Amikor a gyerekek valami újat próbálnak ki, előfordul, hogy félnek a bukástól, akárcsak mi. Bátorítsd őket, hogy adjanak esélyt az új dolgoknak.
4. Játssz detektívesdit: körbevesznek az olyan lehetőségek, amelyek további vizsgálódásra késztethetnek. Válassz ki valamilyen távoli országból származó ételt, vagy próbáld meg végiggondolni, hogy hová lesz a víz, amikor esik. A gyerek élvezettel fogja megtanulni, hogy miként lehet nagyban gondolkozni.
5. ”Perec” agy: fogadd rugalmasan, ahogy a gyerek értelmezi a dolgokat. A dolgok működésének extrapolálása nem mindig a legegyenesebb utat követi. A történet elmesélését azonban bízd a gyerek fantáziájára. Még az is lehet, hogy te is másként tekintesz majd egyes dolgokra.
6. Bonts vitorlát: enged ki a gyerek kalandos szellemét a nagyvilágba. Menjetek el az állatkertbe vagy egy múzeumba, fedezzetek fel különféle élőhelyeket és kultúrákat. Akár saját múzeumot is berendezhettek otthon.
7. Vissza az iskolába: érdeklődj az iránt, amit a gyerek az iskolában tanul. Ha megkéred a gyereket, hogy magyarázza el neked a tananyagot, azzal jobban feldolgozza, és lehetőséget kap az önkifejezésre.
8. Dőlj hátra az ülésben: lehet, hogy eleinte kicsit ijesztő, de időnként hagyni kell, hogy a gyerek vezessen. Hadd tervezze meg a gyerek a vacsorát vagy a bevásárló listát, vagy hadd irányítson téged a játékban. Élvezni fogod, hogy végre nem te vagy a főnök, és ő boldogan veszi át a felelősséget."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése