2014. április 15., kedd

Könyvajánló

Sokat olvastunk mostanában, de rég ajánlottam könyvet. De most megint gyöngyszemre akadtam, így közzéteszem, hátha kedvet kaptok elolvasni.

Robert Williams: Luke és JonA Scolar kiadó megint nagyon jó darabot talált a kamaszokról/kamaszoknak szóló sorozatába. Így írnak az ismertetőben a könyvről:

A 13 éves Luke próbál visszatalálni régi életéhez, melyet édesanyja halálával elveszített. Amikor imádnivaló, gyönyörű és habókos anyja egy közúti balesetben meghal, összeomlik a család: az apa az alkoholban próbál vigaszt találni, így Luke magányosan küzd a fájdalmas hiánnyal és a tehetetlenséggel. A fiú a családi élet összezúzott darabjaiból próbálja összeragasztgatni jövőjüket. Az apa és a gyerek kapcsolata azonban csak tovább lazul, s úgy tűnik, megállíthatatlanul távolodnak egymástól. Míg egy nap belép az életükbe egy ósdi ruhákba öltözött fura kis madárijesztő: Jon…
Luke és Jon a kortárs brit regényirodalom egyik bestsellere; szerzője könyvesbolti eladóból vált az egyik legünnepeltebb íróvá Nagy-Britanniában. A család összeomlását, majd újbóli felépülését, illetve a kamaszkor kihívásait bemutató regényben nincsenek teátrális „nagypillanatok”; Williams óvatosan, érzékenyen és lassan hömpölyögve mesél. Mondataiban sokrétűen világítja meg az élet árnyoldalait, s a maguk természetességében kínál megoldást azokra.

Hozzáteszem, hogy az iskolai problémák is megjelennek a könyvben, a lúzer, bántalmazott gyerek, az agresszívitás, az ezekre adott válasz, elkerülés, befelé fordulás. Szomorú, de ott van az is, hogy a tanárok világába nem jut be a gyerekek egymás közötti bántalmazása, tragédia kell ahhoz, hogy kezeljék a problémát. Nem ez a fő témája a könyvnek, de megkerülhetetlenül ott van, vitaindító lehet, ha kamaszokkal olvassuk a könyvet.

Nagyon jó lenne, ha a magyar órán helyet kaphatna a kortárs irodalom, mert valódi mai problémákat vet fel. Miért olvasunk: érzelmeket közvetít, problémákat és megoldási  módokat mutat fel, katartikus élményt nyújt. A klasszikus irodalom el nem vitatható érdemei mellett, azt gondolom a mai gyerek számára a róla szóló könyv hozhatja meg a valódi katarzist.

Olvassátok el, nem vidám, de fantasztikusan jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése