2013. október 5., szombat

Lecke One Braing Tuning tanulásmódszertan tábor

Nagyon régen nem írtam erre a blogomra. Éreztem sokszor a hiányát, de a napi problémamegoldás kötötte le az energiáimat.

Mindenki hallott a közoktatás átalakításáról, melyek az én helyzetemben is jelentős változásokat generáltak. Nem volt egyszerű így kezdeni az évet, ez mindenben pár hét csúszást eredményezett. Mostanra kialakultak a keretek, lett végre órarendem, így végre az érdemi munkával tudok foglalkozni. Ez végre felszabadít némi időt és sok energiát arra, amire igazán szeretném.

Mielőtt elkezdeném az ez évi bejegyzések sorát, kívánkozik egy kis nyári visszatekintés.

Már régen szeretnék beszámolni nyári táborunkról, amit 6-7-8. osztályosoknak tartottunk, kolléganőmmel augusztus közepén. 
Tanulásmódszertan táborunkban nyolc lelkes fiatal egy héten keresztül kereste velünk, hogyan tanulhat hatékonyabban, mik azok az erősségek, amikre az otthoni felkészülésük során támaszkodhatnak, milyen külső és belső erőforrást mozgósíthatnak ahhoz, hogy javuljanak eredményeik.

A csoport minden tekintetben heterogénnek bizonyult: életkorban, tanulmányi eredményekben, képességekben, habitusban. Egyszóval szépen reprezentálták az iskolai tanulókat: ilyenek voltak és olyanok, emilyenek és amolyanok, mindenki egyedi és megismételhetetlen.
Ideálisan alakult a fiúk és lányok aránya és szerencsésen párokra lehetett őket osztani egy-egy feladathoz.

Naponta 4 órát töltöttünk együtt. Számunkra nagy kihívás volt, hogyan foglalkozzunk a nyári nagy melegben úgy a tanulással, hogy ne emlékeztessen az iskolára, ne vegye el a kedvüket. A lelkesedés, az aktivitás, és a csoport összetartozásának kialakulása igazolta, hogy ezen a téren sikeresek voltunk.




Az öt nap során foglalkoztunk a különböző intelligencia típusokkal, tanulási stílusokkal. Megtapasztaltuk erősségeinket és gyengeségeinket. Kipróbáltuk, milyen terjedelmű az auditív és a vizuális emlékezetünk, mennyi ideig és milyen színvonalon tudjuk figyelmünket koncentrálni. Ennek megfelelően felosztottuk a délutáni tanulási időnket, kijelöltük a koncentrálás és a pihenés fázisait. 

Az emlékezet fejlesztéséhez különböző mnemotechnikai eljárásokat próbáltunk ki. Többféle információt tanultunk meg kezelni és megjegyezni: képeket, adatokat, verset és idegen szavakat. Mindenki kipróbálhatta, hogy mennyiben segíti a memorizálásban a saját tanulási stílusához igazodó technika.

A szövegértés-szövegfeldolgozás területe hangsúlyos volt a tábor tematikájában. Ennek nehézségei sok tanulónk életét megkeserítik, ha ez nem működik, hiába minden befektetett energia, nem jönnek az eredmények.
Első lépésként a szavak megértésére helyeztük a hangsúlyt: listát készítettünk minden, általunk nem értett szóról. Megkerestük azokat a forrásokat, ahol utána tudunk nézni az ismeretlen szavaknak. Ezután újabb lista következett a szöveg kulcsszavairól, melyet újságírói technikával, a kulcskérdések segítségével határoztunk meg. A kulcsszavakból vázlat, majd gondolattérkép (mind map) készült. 




Sokan megcsillogtatták rajztudásukat is, számos nagyon szép rajzos gondolattérképet alkottak a gyerekek.
Látszott az örömük, amikor visszamondták a feldolgozott szöveget és felismerték mennyi energiát spóroltak a fenti technikák alkalmazásával.

Az utolsó nap a tanulással kapcsolatos pszichés tényezők kerültek terítékre. Egy imitált feleltetési szituációban szorongató érzés volt látni, hogy a gyerekek milyen félelmeket élnek át a számonkérés során. Sokuk negatív önértékeléssel éli meg a hétköznapjait, teljesítményüket jóval a valóságos alatt értékelik. Kevés sikerélményt tudtak még a jó tanulók is magukénak. Az iskola mindnyájuknak a versengést, a megmérettetést és az előrevetített kudarcokat jelentette.
Szomorú volt látni mivé válik sokunk erőfeszítése...

Az utolsó napon megismerkedtünk azokkal a negatív önértékelést tápláló gondolatokkal, téveszmékkel, melyek általánosak a gyerekek között. Megvizsgáltuk, mi ezeknek a gondolatoknak a kiinduló pontjai, illetve hogyan tudunk megküzdeni ezekkel. Találtunk sok-sok pozitív gondolatot, amivel az iskolai nehézségeken úrrá lehetünk. Összeállítottunk egy - a jógán- alapuló gyakorlatsort a lazításra, az izgalom legyőzésére, a koncentráció növelésére.

Zárásként az öt nap ismereteit rendszerbe foglaló társasjátékot játszottunk.

Minden gyerek egy-egy lapbookot készített a hét során, melyet az utolsó napon hazavittek. Reményeink szerint elő-előveszik és átnézik a tartalmát, segítve ezzel most már önálló, otthoni tanulásukat.

Nagyon sokat tanultunk mi is ez alatt a hét alatt a gyerekektől. Nagyon jó kis csapat lettünk, a gyerekek hamar megtalálták a közös hangot, jól összekovácsolódtak. Hihetetlen toleranciáról és együttműködésről tettek tanúbizonyságot. Jó volt látni, hogy a versenyhelyzet kiiktatása valódi kooperációt, aktivitást és pozitív viszonyulást hozott elő belőlük. 
Voltak nehézségeink, de senki sem futamodott meg. 
Lelkesedésükben minden nap a tízes skálán kilenc pont fölé értékelték a programot. Nagylelkűek voltak velünk, mert mi enélkül is nagyon élveztük a tábort, ez már csak a hab volt a tortán:)

A kibővített programmal az idei tanévben iskolásainkat bombázzuk. Alig várjuk, hogy új csoporttal új tábort indítsunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése